1 |
klarenhet compenseren van de druk door het dichtknijpen van de neus en tegelijkertijd druk op de neusgaten (en oren!) uitoefenen.
|
2 |
klarenKlaren, bw. gel. (ik klaarde, heb geklaard), helder maken; zuiveren; wijn -; suiker; (zeew.) het anker -. *-, (fig.) in orde schikken, brengen (wat moeijelijk schijnt), ik zal het wel -. *...RIGHEID, [..]
|
3 |
klarenHelder maken van bouillons e.d
|
4 |
klarenhet verwijderen van kinken en knopen in kabels, trossen en kettingen.
|
5 |
klarenHet verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakte vis of vlees worden deze bestanddelen gebonden en dan tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie. Zie ook geklaarde boter.
|
6 |
klarentraditionele wijze van reinigen van de wijn, wordt nog steeds toegepast. Men voegt ei-eiwit of gelatine aan een wijn toe, waaraan zich de zevende deeltjes zullen binden. Deze grote vlokken zakken makkelijk naar de bodem FR: collage Zie reinigen van wijn
|
7 |
klarenMethode voor het helder maken van de wijn. Klaren kan gebeuren door natuurlijke bezinking van het sediment en de zwevende deeltjes in de wijn, maar ook door de toevoeging van een klaringsmiddel en filtratie. Klaringsmiddelen zijn proteïnen, zoals geslagen eiwit, die zich verbinden met andere in de wijn zwevende proteïnes. De zo ontstane, zwaarde...
|
8 |
klarenhet helder maken van de wijn. Traditioneel wordt hiertoe eiwit (handgeklopt!), gelatine of een blaas gebruikt. Zwevende deeltjes in de wijn worden elektrisch gebonden aan eiwitten, waardoor deze naar de bodem van het vat dalen (bezinken) en zo gescheiden kunnen worden van de heldere wijn. Tegenwoordig wordt veel filtratie toegepast. Dat kan zover g [..]
|
9 |
klarenHet gelijk maken van de luchtdruk in je oor met de luchtdruk in je omgeving. Dit kan op verschillende manieren. Als dit niet lukt, kan het zeer pijnlijk zijn.
|
10 |
klaren(ook wel clarifiëren) het klaren, het helder maken van bouillon of boter. Bouillon klaart men door middel van eiwitten in combinatie van groenten en aromaten toe te voegen. Boter klaart men door verwarming op laag vuur, het schuim met een lepel te verwijderen en de boter voorzichtig in een kom te gieten, zodat het witte bezinksel achterblijft.
|
<< Moi | flex >> |