kapittelberg.be

Website:https://kapittelberg.be/
Upvotes ontvangen274
Downvotes ontvangen525
Karma:-250 (upvotes-downvotes)



0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.



Betekenissen (473)

1

19   38

hygiëne


het is erg belangrijk in de wijngaard, de wijnkelder, tijdens verpakken, opslag en transport, verkoop en bij de consumptie hygiene hoog in het vaandel te hebben. Smaakafwijkingen, maar ook gezondheidsrisico's voor de consument zijn snel gemaakt
Bron: kapittelberg.be

2

13   19

traditie


belangrijk in de wijnwereld. Werk je modern met techniek en binnen de regels, of volgens traditionele methoden en ongeschreven regels?
Bron: kapittelberg.be

3

12   37

stug


droge, bittere wijn, wijn zonder fruit
Bron: kapittelberg.be

4

10   18

stabiel


een wijn is stabiel wanneer de gisting niet spontaan meer optreedt. In deze tijd een verouderd begrip, al kan je bij een handelaar of producent best eens een fles van obscure kwaliteit in je handen gedrukt krijgen
Bron: kapittelberg.be

5

9   11

ploegen


het omwerken van de bodem tussen de rijen wingerds. Ploegt een wijnmaker weinig, dan zal de bodem dichtslaan, zodat de regen niet meer tot de bodem kan doordringen. Ploegt hij teveel, dan heeft de wijnboer behalve veel werk ook geen profijt van de begroeiing. Een humuslaag die wordt verkregen door bijvoorbeeld om het jaar te ploegen: gezond en het [..]
Bron: kapittelberg.be

6

9   8

amber


barnsteenkleurig, bruinig. Kleuraanduiding voor lang gerijpte wijnen. Bij rode wijn zichtbaar aan de rand van de wijn in het schuine glas. Ook zoete wijnen hebben deze kleur
Bron: kapittelberg.be

7

8   6

kooldioxide


koolzuurgas, CO2
Bron: kapittelberg.be

8

7   20

irrigatie


het onder- of bovengronds bevloeien van de bodem met water. Is niet overal toegestaan. Kan de opbrengst per ha. verhogen en daarmee de concentratie van de wijn verlagen. Kan evenwel ook droogte tegengaan en zo gebreken in de wijn voorkomen
Bron: kapittelberg.be

9

6   16

structuur


kwalificatie die belangrijk is om aan te geven of een wijn te bewaren is, dan is structuur nodig. Dit wordt gevormd door de zuren en tannine. Door laat te oogsten verliest een wijn aan structuur, maar krijgt meer ronding
Bron: kapittelberg.be

10

6   36

collage


F; klaren van de wijn. Komt van samenklonteren; eiwitten laat men uitvlokken. 
Bron: kapittelberg.be


Login in om alle 473 betekenissen te bekijken