nvacp.nl

Upvotes ontvangen26
Downvotes ontvangen27
Karma:0 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (49)

1

5   7

adrenaline


Het 'fight or flight' hormoon van het bijniermerg. Wordt gemaakt als reactie op stress en zorgt voor verhoging van de bloeddruk. Een andere naam is epinefrine.
Bron: nvacp.nl

2

5   5

metabolisme


Een ander woord voor stofwisseling, dat is de mate waarin je lichaam energie verbruikt en medicijnen verwerkt. Dit kan zeer verschillend zijn tussen personen.
Bron: nvacp.nl

3

4   6

chronisch


Een medische term voor een langdurige ziekte die traag verloopt. De term zegt op zich niets over de ernst van de ziekte.
Bron: nvacp.nl

4

2   1

hypofyse


De meest belangrijke endocriene klier. Dit regelt en controleert de activiteiten van de andere endocriene klieren en veel andere processen in het lichaam. Het is gelegen onder de hersenen, precies achter de ogen.
Bron: nvacp.nl

5

2   0

insuline


Een hormoon, gemaakt in de pancreas (alvleesklier) dat een belangrijke rol speelt bij de regulering van glucose (bloedsuiker). Een gebrek hieraan leidt tot verhoogde kans op diabetes mellitus.
Bron: nvacp.nl

6

2   1

osteomalacie


Verweking van de botten t.g.v. een chronisch gebrek aan calcium en vitamine D. De klachten zijn botpijnen en spierzwakte. Behandeling bestaat uit toediening van Calcium en vitamine D.
Bron: nvacp.nl

7

2   1

osteoporose


Verlaagde botdichtheid met daardoor een verhoogde kans op fracturen. De botdichtheid kan gemeten worden met een dexascan (botdichtheidsmeting).
Bron: nvacp.nl

8

1   0

auto-immune ziektes


Algemene term voor verschillende soorten aandoeningen die worden veroorzaakt door een overactief auto-immuunsysteem. Hierbij maakt het lichaam antistoffen tegen eigen weefsel (organen). Algemene bekende ziektes zijn hooikoorts en artritis. In zijn algemeenheid minder bekend zijn: ziekte van Addison (bijnierschors) en Thyreoïditi [..]
Bron: nvacp.nl

9

1   0

corticoïd


Is zelfde als corticosteroïd.
Bron: nvacp.nl

10

1   2

depressie


Een psychische toestand met sterke gevoelens van pessimisme of wanhoop vergezeld met slaapproblemen, eetlustverlies, concentratieproblemen. Dit kan ook door hoge cortisolwaarden ontstaan.
Bron: nvacp.nl


Login in om alle 49 betekenissen te bekijken