1 |
classificerenbelangrijk begrip om de etikettering van wijnen te kunnen begrijpen. Een beroemde classificatie is die van de Bordeaux in 1855; de oudste classificatie is uit 1756 uit Portugal.
|
2 |
classificeren(engels: classifying) Het systematisch indelen in groepen of categorieën volgens vastgestelde criteria.
|
3 |
classificerenObjecten in een klasse, categorie of groep verdelen of onderbrengen.
|
4 |
classificerenbelangrijk begrip om de etikettering van wijnen te kunnen begrijpen. Een beroemde classificatie is die van de Bordeaux in 1855; de oudste classificatie is uit 1716 uit het Chiantigebied. Classificaties worden vastgesteld zoals een AOC is ingedeeld. In de Bourgogne per wijngaard, in de Bordeaux per producent of wijn. Vintage port: moet jaarlijks worden gedeclareerd bij het IVDP IT: classificatione Zie overzicht classificerende instellingen, kwaliteitssyteem Classificatie is belangrijk in de wijnwereld. Een classificatie kan omschreven worden als een afspraak waarin van wijngaarden wordt vastgelegd wat de eigenschappen zijn en hoe de onderlinge verhoudingen tussen de wijngaarden is Chianti, Italië De eerste classificatie was in 1716 in het Chiantigebied. In 1841 werd in een `ijzeren formule` vastgelegd dat een Chianti voor een groot gedeelte moet bestaan uit sangiovese, een klein deel canaiolo voor de afronding en wat malvasia voor een wijn voor de dagelijks consumptie. Dat is heden ten dage nog een norm Douro, Portugal Een andere oude classificatie stamt uit 1756. In de Douro, Portugal, werd dat jaar door Marqués Pombal het gebied verdeeld in A- en B-gebieden, grenzen werden vastgesteld en gebieden aangewezen die niet geschikt waren voor de productie van druiven t.b.v. port. Daarmee vindt de appellation zijn oorsprong in de Douro Voor port werkt men nu met garantiezegels, voor wijnen staat dit op het achteretiket. De gebieden worden nu ingedeeld in een A t/m F gebied, en wordt ingedeeld volgens een puntentelling.
|
<< bokken | braille >> |