Betekenis Utopie
Wat betekent Utopie? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord Utopie. Je kunt ook zelf een definitie van Utopie toevoegen.

1

10   1

Utopie


Een volmaakte, ideale werkelijkheid of toestand. Een utopie is een droombeeld, een onbereikbare toekomst waar men naar verlangt of streeft. Een utopie wordt vaak gebruikt op te verwijzen naar een politieke, socio-economische of maatschappelijke visie die onrealistisch is.

Wie vasthoudt aan een utopie, wordt vaak als een naïeve dromer weggezet. Daartegenover staat dat een utopie een helder doel stelt: je weet als persoon of als samenleving in welke richting je wilt evolueren. Een utopie kan mensen helpen om zichzelf te overtreffen.

Het tegenovergestelde van een utopie is een dystopie: een schrikbeeld, een wereld of maatschappij waarin alles verkeerd loopt, zonder goede eigenschappen.

Het woord utopie is afkomstig uit het Grieks, en is tevens afgeleid van het boek Utopia waarin de Engelse schrijver Thomas More een ideale staat beschrijft.


Wereldvrede is een utopie, en wie erin gelooft is naïef. We moeten ons bewapenen om goed voorbereid te zijn op het onvermijdelijke uitbreken van een Derde Wereldoorlog.
martijnver - 14 september 2018

2

4   0

Utopie


onbereikbaar ideaal
Bron: collegenet.nl

3

5   2

Utopie


Utopie is een moeilijk te definiëren literaire en filosofische term die men ook wel onmogelijke werkelijkheid noemt. Het is een droombeeld van verzonnen en gewenste werkelijkheid.

Het tegengestelde van een utopie is een dystopie.
AErikBe - 7 april 2014

4

6   4

Utopie


Begoocheling, Droombeeld, Fantasie, Hersenschim, Ideaal, Illusie
Bron: complete-encyclopedie.nl

5

2   1

Utopie


Een in de fantasie geconstrueerde ideale (maatschappelijke) toestand, afgeleid van de titel van het beroemde traktaat Utopia (1516) van Thomas More, die men vrij zou kunnen vertalen met 'Nergenshu [..]
Bron: cultureelwoordenboek.nl

6

0   0

Utopie


Hersenschim, droombeeld (Kramer’s woordenboek) Climategate-aanvulling: Klimaatbeleid, ‘het schone klimaat’, een ‘schoon milieu’.‘het verloren paradijs’, ‘de natuurlijkheid’, ‘De On [..]
Bron: climategate.nl

7

0   0

Utopie


Een utopie is een onmogelijke werkelijkheid Het woord werd voor het eerst gebruikt in het boek Utopia en komt uit het Grieks: ou-topos (een niet bestaande plaats) en eu-topos (gelukkige samenleving). [..]
Bron: wat-betekent.nl

8

1   2

Utopie


een volmaakte toestand die niet te bereiken is De Iraakse liberale democratie was een conservatief Amerikaanse utopie .
Bron: nl.wiktionary.org

9

0   1

Utopie


Hetgeen men collectief niet in geloofd of in wenst te geloven.
Rob Vontsteen - 6 juni 2019

10

1   3

Utopie


Utopie is een moeilijk te definiëren literaire en filosofische term die men tegenwoordig wel onmogelijke werkelijkheid noemt. Het tegengestelde van een utopie is een dystopie (anti-utopie). Het woor [..]
Bron: nl.wikipedia.org

Betekenis van Utopie toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Utility UTP >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen