![]() |
wijnkalender.be
|
1 |
irrigatieSysteem van besproeien van wijngaarden die een tekort aan vocht hebben. Irrigeren is vrijwel alleen in zeer warme streken toegestaan.
|
2 |
plantaardigGeurindrukken die associaties oproepen met planten (geranium, klimop, varen, loofwoud, groente, ui, knoflook, paprika, thee, aarde, veengrond, natte planten, mos, schimmel, moerasachtig, stoffig, als een openstaand aquarium) en grasachtige stoffen (gemaaid gras, hooi, weiland, groene bladeren, verwelkte bladeren, vochtige en rottende bladeren).
|
3 |
laf
|
4 |
platTerm voor een vlakke wijn.
|
5 |
gistVerzamelnaam voor een groep van eencellige micro-organismen die behoren tot het geslacht der fungi. Bij wijn is een reincultuur van het ras Saccharomyces cerevisiae voor de gisting verantwoordelijk.
|
6 |
afleggenMethode van vegetatieve vermeerdering, waarbij scheuten van een moederplant worden neergebogen en op de top na, in de grond worden gelegd, zodat ze bewortelen.
|
7 |
expositieDe windrichting of zonrichting waarin een wijngaard is gelegen.
|
8 |
filterenHet helder maken van wijn voordat deze wordt gebotteld. Veel (vooral witte) wijn wordt vlak voor de botteling schoon gefilterd.
|
9 |
capsuleDe loden, aluminium, bladtinnen of plastic beschermhuls, die de kurk beschermt en de fles aankleedt. De loden capsule is inmiddels, ter bescherming van het milieu, in ongebruik geraakt.
|
10 |
FrankenEen wijngebied aan de Main met uitstekende droge wijnen met een eigen karakter. Ze worden in bocksbeutels gebotteld. Ook wel Frankenland genoemd.
|