Betekenis gemandateerd
Wat betekent gemandateerd? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord gemandateerd. Je kunt ook zelf een definitie van gemandateerd toevoegen.

1

6 Thumbs up   0 Thumbs down

gemandateerd


Iemand die een mandaat heeft gekregen, noemt men gemandateerd. Dit kan gaan om een bestuursmandaat (bevoegdheid in een politieke/bedrijfsmatige context) of een bevel/toelating om bepaalde onderzoekshandelingen te stellen, zoals uitgevaardigd door de (onderzoeks-)rechter.


Hij werd gemandateerd door de raad van bestuur om in naam van het bedrijf de onderhandelingen te voeren.
martijnver - 7 oktober 2018

2

3 Thumbs up   0 Thumbs down

gemandateerd


Als jij ‘gemandateerd’ bent, betekent dit dat je voor iemand anders een beslissing kunt maken, die geldig is voor de wet. Een erfenis accepteren bijvoorbeeld, een handtekening zetten of het kopen van een product zoals een koelkast of een huis.

De persoon die jou ‘mandateert’ kan zelf ook gewoon dit soort beslissingen blijven nemen, maar is wel als enige aansprakelijk voor het gemaakte besluit. Als jij bijvoorbeeld een tv koopt namens Piet, die jou heeft gemandateerd, is hij zelf verantwoordelijk voor het betalen ervan. Als de tv niet betaald wordt, kan Piet in de problemen komen maar jij zelf niet.

Voorbeeldzin: Hij is gemandateerd door zijn baas en kan contracten tekenen en inkopen doen.
Tanja - 28 augustus 2018
<< gemachtigde geloofsbrieven >>