Betekenis andreaskruis
Wat betekent andreaskruis? Hieronder vind je 17 betekenissen van het woord andreaskruis. Je kunt ook zelf een definitie van andreaskruis toevoegen.

1

6   3

andreaskruis


In een ruimte waar SM wordt bedreven staat vaak een andreaskruis opgesteld, zo’n diagonaal kruis, waaraan iemand vastgebonden kan worden. Daartoe zitten er vaak een heleboel handige haken aan het kruis. Als iemand aan het kruis is vastgebonden volgt meestal ook slaag in één of andere vorm. Ook wel ‘het kruis’.
anoniem - 17 februari 2016

2

5   4

andreaskruis


Een andreaskruis wordt ook wel andrieskruis of maalkruis genoemd. Dit heraldische symbool is een schuinstaand kruis. Het bestaat dus uit twee diagonale strepen. De naam andreaskruis is afkomstig van de apostel Andreas. Hij zou aan een dergelijk diagonaal kruis zijn gekruisigd.


Het andreaskruis wordt daarnaast ook gebruikt als verkeersbord. Het geeft bij spoorwegen bijvoorbeeld aan of er sprake is van een enkel spoor of een meervoudig spoor.
Loraine - 10 augustus 2011

3

5   7

andreaskruis


Een andreaskruis is een houten kruis in een X vorm.
katrien - 28 augustus 2011

4

1   3

andreaskruis


Het andreaskruis, ookwel Sint-Andrieskruis genoemd, is een X-vormig kruis van twee  latten dat gebruikt wordt ter versteviging of verstijving van een constructie, bijvoorbeeld van een houten vloer. Indien toegepast in een vakwerkwand gaat het om twee kruislings aangebrachte schoren.
Bron: architectenweb.nl

5

1   3

andreaskruis


Een andreaskruis, andrieskruis of schuinkruis is een heraldisch symbool, een kruis dat schuin staat, dus bestaande uit de twee diagonalen van een rechthoek.
Bron: nl.wikipedia.org

6

0   2

andreaskruis


Een andreaskruis — X — wordt bij postzegels gebruikt om een "lege zegel" in een vel postzegels op te vullen. Dit moest voorkomen dat zo'n blanco zegel zou worden gebruikt om een postzegel te verva [..]
Bron: nl.wikipedia.org

7

2   4

andreaskruis


Andreaskruis betekent dat er bij een spoor twee spoorwegen zijn
joey - 30 maart 2016

8

0   2

andreaskruis


kruis in X-vorm
Bron: atelier-immanuel.com

9

0   2

andreaskruis


Een diagonaal kruis waarop de sub wordt vastgebonden.
Bron: subsandmasters.com

10

0   2

andreaskruis


Menshoog kruis in de vorm van een X, voorzien van bevestigingspunten voor touw en/of boeien. Wordt gebruikt om iemand aan vast te binden, waarna met die persoon gespeeld kan worden. Wordt meestal kort [..]
Bron: samarium.nl

11

0   3

andreaskruis


( heraldiek ) een kruis van twee even lange, schuingeplaatste balken Er zijn speciale verzamelaarsbeurzen voor andreaskruisen .
Bron: nl.wiktionary.org

12

0   3

andreaskruis


an·dre·as·kruis (het; o; meervoud: andreaskruisen) liggend kruis (×)
Bron: vandale.nl

13

0   3

andreaskruis


Andreas is gekruisigd aan een kruis dat gekanteld is: het staat als het ware op twee uiteinden van de (allemaal even lange) kruisarmen. Als versiering komen Andreaskruisen veel voor, bijvoorbeeld onde [..]
Bron: documentatie.org

14

1   4

andreaskruis


   in  vakwerkbouw Vakwerkbouw bestaat uit een houtskelet met stijlen en regels en vullingen in de vakken. Om extra stabiliteit te verkrijgen zijn op tal van plaatsen schoren [..]
Bron: documentatie.org

15

0   3

andreaskruis


1. Een andreaskruis is een X-vormig meestal houten kruis dat (in de bouw) bij houten vloeren in verband met de stabiliteit van de constructie tussen de balken wordt aangebracht.  Bij zo'n and [..]
Bron: joostdevree.nl

16

0   3

andreaskruis


molenwieken
malen, door wind aangedreven
geest
Amsterdam: 3 in verticale lijn, drie dimensionaal
Jan - 7 februari 2014

17

12   18

andreaskruis


het kruis komt voor in de Schotse en Britse nationale vlaggen en wordt ook gebruikt als vlag of wimpel bij de Russische Marine.In het stadswapen van Amsterdam staat het onderste kruis voor barmhartigheid.Toen de broer van Petrus door de Romeinen in Patras werd veroordeeld tot de kruisdood wilde Andreas niet zoals Jezus aan een "staand" kruis worden genageld.Petrus en Andreas waren vissers en daarom werd Andreas vereerd door de zeevaarders.Vandaar het gebruik van het"liggende" kruis in genoemde vlaggen.Klopt deze lezing?
Heel graag een reactie aub.
Hoffmann S.J.J. - 15 januari 2018

Betekenis van andreaskruis toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< antidiuretisch antidiabeticum >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen