1 |
SulfietSulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-numm [..]
|
2 |
SulfietSulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-numm [..]
|
3 |
SulfietRemt de bacteriegroei en wordt gebruikt als conserveermiddel. Sulfiet wordt omgezet in sulfaat en wordt afgevoerd via de urine. Sulfiet breekt vitamine D en B1 af. Maakt ook histamine vrij waardoor mensen met overgevoeligheid van het immuunsysteem problemen kunnen ondervinden (oproepen van astma-aanval, oedeem, rode striemen).
|
4 |
Sulfietpoeder dat als conserveringsmiddel en antioxidant aan wijn wordt toegevoegd. Na oplossen is de werkzame stof: zwaveldioxide
|
5 |
SulfietConserveringsmiddel en antioxidant dat bij de wijnbereiding wordt gebruikt. Naast deze positieve eigenschappen heeft sulfiet een extra gunstig effect op de wijnbereiding. Zo doet sulfiet tijdens de gisting het glycerolgehalte toenemen (geeft een volle, zachte smaak) en het klaren van met name witte wijnen gemakkelijker verlopen. Bij het oplossen van sulfiet in water wordt zwaveldioxide gevormd. Dit zwaveldioxide is de werkzame stof in het vinificatieproces. Zwaveldioxide is een gas dat goed oplosbaar is in water en een zeer scherpe en prikkelende geur heeft. Het is in hogere concentraties en grotere hoeveelheden schadelijk, maar in de bij de wijnbereiding gebruikte lage concentraties voor de mens onschadelijk. Het remt reeds bij lage concentraties de groei en activiteit van vele micro-organismen. De meeste bacteriƫn en gisten die het wijnmaakproces bedreigen zijn zeer gevoelig voor het vrije zwaveldioxide. De wijngisten zoals Saccharomyces cerevisiae zijn er echter veel minder gevoelig voor. Dit betekent dat in gesulfiteerde druivenmost alleen de gewenste gisten actief kunnen zijn en de aanwezige suikers in ethylalcohol en koolzuurgas omzetten. Het gebruik van sulfiet is aan strenge regels gebonden. Zo is er een maximum vastgesteld voor de hoeveelheid vrije zwaveldioxide in een liter wijn. Het vrije zwaveldioxide in een wijn gaat oxidatie tegen en zorgt ervoor dat met name witte wijnen niet te snel bruin en ondrinkbaar worden. Zwaveldioxide is niet alleen in de vrije vorm in wijn aanwezig, maar ook voor een deel in een gebonden vorm. Zoete witte wijnen bevatten dan ook een hoger totaal gehalte (gebonden en vrij) zwaveldioxide dan droge witte wijnen. Rode wijnen hebben minder sulfiet nodig dan witte wijnen omdat ze veel meer conserverende tannine bevatten. Men kan het gebruik van sulfiet bij het produceren van wijn sterk beperken door zeer schoon en zorgvuldig te werken. Tot op heden heeft men in de wijnproductie nog geen goed alternatief voor sulfiet.
|
6 |
SulfietSO2, sulfiet, ofwel zwaveldioxide. Wordt als conserveringsmiddel (antioxidant) aan wijn toegevoegd. Zwavel kan ook tijdens het gistingsproces worden toegevoegd om de gisting te stoppen. De wijnmaker kan zo op elk gewenst moment in het gistingsproces ingrijpen, FR: mutage. Zie ook bij gebreken: Stoppton In de wet is de hoeveelheid zwavel beperkt, omdat het schadelijk voor de gezondheid is. De betere wijnproducenten beperken de toevoeging van zwavel verder dan is vereist, want zwavel heeft een slechte geur tot gevolg. In wijn van mindere kwaliteit is zwavel ook goed te ruiken (bovenin de neus). Algemeen: in goedkope wijn zit meer zwavel dan in dure wijn. Sulfiet voldoet eigenlijk prima, mits de dosering laag gehouden kan worden. Er zijn maar weinig producenten die sulfietvrije wijnen maken. Er zijn wel alternatieve stoffen. Ik ken het merk Action Etikettering: sinds november 2004 is het verplicht dit als allergene stof op het etiket te vermelden als `bevat sulfieten` of `bevat zwaveldioxide`. Dit moet wanneer meer dan 10 mg/l of 10 mg/kg sulfiet is gebruikt (E220 t/m E228). Vooral voor de verpakking van wijn wordt sulfiet gebruikt als antioxidant, om de negatieve invloed van zuurstof te beperken. Bij het spoelen van de flessen Gezondheid: bij het oplossen vormt zich zwaveligzuur dat vitamine B6 en B1 aantast. Bij gebruik van sulfiet om meel te bleken, daalt het vitamine E gehalte in meel. Teveel sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken; het is te herkennen aan de geur van een zojuist aangestoken luciferkop: merkbaar boven in de neus, het is prikkelend en irriterend in grotere hoeveelheden.
|
<< Activator | Soenna >> |