Betekenis Kleverigheid van de libido
Wat betekent Kleverigheid van de libido? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Kleverigheid van de libido. Je kunt ook zelf een definitie van Kleverigheid van de libido toevoegen.

1

0   0

Kleverigheid van de libido


‘De taaiheid waarmee de libido zich hecht aan bepaalde oriëntaties en objecten [...]’ (Freud, 1916-17a; 7: 504). Een vroegtijdige indruk kan leiden tot een levenslange driftoriëntatie of objectkeuze, tot een fixatie van de libido. Een verwant begrip is psychische traagheid. Zie ook Imprint.
Bron: psychoanalytischwoordenboek.nl

2

0   1

Kleverigheid van de libido


Freud vergelijkt dit zelf met draden die in een bepaalde richting op een taai kleverige ondergrond liggen. Wanneer wordt geprobeerd die draden op te heffen om ze van richting te veranderen, dan blijven er slierten kleven tussen de draad en de ondergrond, en wanneer die draad op een andere plaats wordt neergelegd trekken die slierten de draad weer op zijn oorspronkelijke plaats. Een mooi beeld van de kleverigheid van het libido. Therapie zou dan die slierten moeten doorknippen, op een of andere manier, om draad op een betere plaats te leggen.
Kris Van Acoleyen - 4 januari 2022

Betekenis van Kleverigheid van de libido toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Kleiniaanse denken K-link >>