Betekenis Filosofie
Wat betekent Filosofie? Hieronder vind je 18 betekenissen van het woord Filosofie. Je kunt ook zelf een definitie van Filosofie toevoegen.

1

43   13

Filosofie


1) De wijsbegeerte, de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de essentie van dingen, het wezenlijke.

Filosofie houdt zich vaak bezig met gedachte-experimenten, ethische vraagstukken, problemen binnen de logica en maatschappelijke vraagstukken. Hoewel filosofie vaak als een abstracte, weinig zinvolle wetenschappelijke discipline wordt gezien, houden filosofische vraagstukken vaak wel verband met praktische, dagelijkse aangelegenheden of onderzoeken binnen andere wetenschappelijke disciplines.

Filosofie is tevens een studierichting en faculteit aan de universiteit.

2) Meer in het algemeen: elke soort ideologie, levensbeschouwing, morele grond of systeem van normen en waarden die men gebruikt als algemeen kader om beslissingen te maken in het dagelijkse leven.


Het is mij niet helemaal duidelijk wat de filosofie achter jouw plan is, maar op zich vind ik het wel een goed idee.
martijnver - 30 november 2018

2

31   16

Filosofie


Filosoferen is (Denken,Piekeren, Zoeken)ontleden qua onderwerp en tot een goed uitganspunt te komen,of resultaat) Ook je zoekt naar de juiste oplossing,praten met een ander om tot de eindelijke oplossing van het onderwerp te komen,en vast te stellen dat het zo ook zal zijn.Ook splitsen van gedachte-gang, is het A of B.Zoeken naar de oplossing.Of te wel je gedachte (hersenen) laten werken.
Peter van Hattem - 29 maart 2013

3

16   11

Filosofie


De filosofie is een vorm van levensbeschouwing en tracht antwoord te geven op (levens)vragen als: "Wat is de zin van het leven?" Iemand die de filosofie beoefent is een filosoof of wijsgeer. Filosofie heeft niet alleen een wetenschappelijke betekenis, het kan ook gaan over iemands opvattingen: "In zijn filosofie klopt dit niet" of over de filosofie van een organisatie: "De filosofie achter onze handelwijze is: respect voor mens en dier."
anoniem - 29 augustus 2015

4

4   1

Filosofie


Bewust nadenken over primaire basis begrippen waar de mens zich mee bezig houdt.
Joop van den Berg - 17 oktober 2019

5

4   2

Filosofie


nadenken over dingen en proberen achter de betekenis te komen, of proberen achter de waarheid te komen.
infooooooooooooooooo - 10 maart 2019

6

10   9

Filosofie


Van Dale: 1 wetenschap die zich erop toelegt het wezen van alle dingen en de beginselen die aan het gehele zijn ten grondslag liggen, te leren kennen => wijsbegeerte 2 filosofisch systeem 3 levensb [..]
Bron: vrijspreker.nl

7

9   10

Filosofie


 • de oudste theoretische discipline die het verlangen heeft en streeft naar kennis en wijsheid Het oude Griekenland kan als de bakermat van de filosofie gezien worden.
 • filosofie [..]
 • Bron: nl.wiktionary.org

  8

  8   9

  Filosofie


  (engels: philosophy) Het kritisch onderzoeken van de bases van fundamentele overtuigingen en de analyse van de basisbegrippen, dogma's of praktijken die uiting geven aan dergelijke overtuigingen.
  Bron: aat-ned.nl

  9

  1   2

  Filosofie


  over dingen denken van het dagelijks leven bijv waarom zijn is gras groen
  anoniem - 10 september 2020

  10

  0   1

  Filosofie


  wijsbegeerte Filosofie houdt zich vaak bezig met gedachte-experimenten, ethische vraagstukken, problemen binnen de logica en maatschappelijke vraagstukken.
  Elise - 16 januari 2020

  11

  0   1

  Filosofie


  wijsbegeerte, Filosofie houdt zich vaak bezig met gedachte-experimenten, ethische vraagstukken, problemen binnen de logica en maatschappelijke vraagstukken. Hoewel filosofie vaak als een abstracte, weinig zinvolle wetenschappelijke discipline wordt gezien, houden filosofische vraagstukken vaak wel verband met praktische, dagelijkse aangelegenheden of onderzoeken binnen andere wetenschappelijke disciplines.
  Karin - 16 januari 2020

  12

  8   10

  Filosofie


  De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Zij kwam voor het eerst echt op in de 6e eeuw v.Chr.. Een beoefenaa [..]
  Bron: nl.wikipedia.org

  13

  6   10

  Filosofie


  Meer specifiek:
  Bron: thesaurus.politieacademie.nl

  14

  6   10

  Filosofie


  1. Wetenschap die zich bezig houdt met het wezen van alle dingen en het leven; 2. Het geheel van opvattingen dat iemand aanhangt of dat aan een organisatie ten grondslag ligt.
  Bron: kennisconsult.nl

  15

  5   10

  Filosofie


  Het verlangen of streven naar kennis en wijsheid. Dit wordt ook wel eens wijsbegeerte genoemd. Soms word het woord filosofie gebruikt om de wijsheid of alle kennis en ervaring te beschrijven die iemand heeft en die de persoonlijkheid en overtuiging van die persoon hebben gevormd. Filosofie is Grieks voor ‘liefde voor de wijsheid’. De oude Grieken uit het begin van onze jaartelling worden gezien als de eerste personen die aan filosofie deden en die dat vastlegde.
  anoniem - 11 september 2017

  16

  4   10

  Filosofie


  De wetenschap waarbij wijsheid het hoogst bereikbare is. Een filosofie is een beargumenteerde gedachtegang over fundamentele dingen waarmee de gemiddelde mens zich niet dagelijks bezighoudt, zoals de zin van het leven of het al dan niet bestaan van een vrije wil.
  martglaz - 5 april 2014

  17

  6   15

  Filosofie


  Letterlijk: liefde voor de wijsheid; in die zin waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door Socrates . In de loop van de geschiedenis zijn er evenveel definities van de filosofie gegeven als er versch [..]
  Bron: cultureelwoordenboek.nl

  18

  6   17

  Filosofie


  is andere personen aan het denken zetten hoe het anders kan. hi hi
  piet - 15 januari 2014

  Betekenis van Filosofie toevoegen.
  Aantal woorden:
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)

  << filosoferen Filosoof >>
  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen