Betekenis witte donderdag
Wat betekent witte donderdag? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord witte donderdag. Je kunt ook zelf een definitie van witte donderdag toevoegen.

1

0 Thumbs up   0 Thumbs down

witte donderdag


In het Christendom wordt de donderdag voor Goede Vrijdag (in de aanloop naar het paasfeest) Witte Donderdag genoemd.

Deze dag wordt gevierd met verschillende rituelen die sterk afhankelijk zijn van de religieuze stroming die men aanhangt en de streek of het land waarin men woont.

Traditioneel viert men het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn 12 apostelen op Witte Donderdag.
martijnver - 20 augustus 2019

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

witte donderdag


Witte donderdag is de donderdag direct voor Goede Vrijdag Vanuit de kerk staat wit voor goed, vreugdevol en heilig. Alle aanduidingen passen zeer goed bij deze dag. Het is immers de dag waarop Jezus zijn volgelingen de Eucharistie en het Priesterschap heeft geschonken. Tevens wordt op Witte Donderdag het kruisbeeld bedekt met een witte doek, ter vo [..]
Bron: wat-betekent.nl (offline)

3

0 Thumbs up   0 Thumbs down

witte donderdag


Dit is de donderdag voor Pasen, een dag uit het christelijk geloof. Op deze dag wordt in de christelijke kerk gedacht aan het laatste avondmaal dat Jezus had met zijn leerlingen.
Jezus breekt het brood en deelt dit rond als zijnde een onderdeel van zijn lichaam en dat doet hij ook met de beker wijn. Tot op de dag van vandaag herdenken de gelovigen hem nog met brood en wijn. De nacht van witte donderdag wat verwijst naar het witte gewaad van de priester, wordt Jezus gevangen genomen en verhoord. Hij is verraden door een van zijn leerlingen en wordt beticht van godslastering.
syl123 - 21 september 2017

4

0 Thumbs up   1 Thumbs down

witte donderdag


Witte Donderdag is de donderdag direct voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op Witte Donderdag begint het Triduum sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de Paaswake [..]
Bron: nl.wikipedia.org

5

0 Thumbs up   1 Thumbs down

witte donderdag


Een Christelijke gedenkdag die plaatsvindt op de donderdag voor Pasen. Voor veel christenen is het een dag van bezinning. Op Witte Donderdag herdenken zij het Laatste Avondmaal dat Jezus Christus had met zijn volgelingen. Dat waren de twaalf apostelen. Deze donderdag wordt Witte Donderdag genoemd omdat vroeger alle kruisbeelden en andere beelden op deze dag met een wit kleed werden bedekt. Aan het einde van de dag vond er dan een speciale kerkdienst plaats waarna het witte kleed werd vervangen door een paars kleed. Witte Donderdag wordt gevolgd door Goede Vrijdag Stille Zaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag.
Guy Oldenkotte - 18 september 2017

<< non grada hondedrol >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen