nvn.nl

Website:https://www.nvn.nl
Upvotes ontvangen121
Downvotes ontvangen173
Karma:-51 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (182)

1

18   27

debiet


De hoeveelheid materie, vaste stof, gas of vloeistof, die per tijdseenheid voorbij een bepaald punt stroomt. Bij een goede hemodialyse wordt een debiet behaald van 20 l./h.
Bron: nvn.nl

2

12   16

dominant


Dominant wil zeggen dat ieder mens dier die genetisch gezien positief is voor een ziekte, bij voorbeeld cystennieren, dit ook tot uiting brengt, en dus cysten in de nieren heeft. Een mens die geen cysten in de nieren heeft, is dus ook genetisch vrij van die ziekte.
Bron: nvn.nl

3

12   3

syndroom


Complex van verschijnselen die kenmerkend zijn voor een bepaalde ziektetoestand. Er ligt steeds een mentale en/of lichamelijke afwijking aan de bron van een syndroom.
Bron: nvn.nl

4

6   17

acuut


"Plotseling". Meestal van tijdelijke aard.
Bron: nvn.nl

5

6   6

bilateraal


In twee richtingen. Ook tweezijdig.
Bron: nvn.nl

6

5   14

agenda


Vandaag: Vakantiebeurs 2.0
Bron: nvn.nl

7

4   3

ureum


Een afvalproduct van de afbraak van proteïnen door de lever. Ureum bevat ammonia en is daarom giftig voor het lichaam. Het moet snel door de nieren uit het bloed gefilterd worden en via de urine uitgescheiden worden. Bij nierfalen hoopt ureum zich op in het bloed en ontstaat uremie.
Bron: nvn.nl

8

4   5

hematoom


Onderhuidse bloeduitstorting. Treedt op wanneer, bijvoorbeeld, het aanprikken of het afdrukken van een aanprikwond na dialyse niet op de juiste wijze gebeurt. In de volksmond: blauwe plek.
Bron: nvn.nl

9

3   3

acne


Aandoening van de huid waarbij een ontsteking van de talgklieren optreedt. Sommige medicatie (cortisoonpreparaat) die toegediend wordt na transplantatie kan dit verschijnsel veroorzaken.
Bron: nvn.nl

10

2   13

regio


NVNwinkel.nl Davos slee € 39,00 Wisselwerking Lotgenotencontact Nierziekten Donorweek Winkel Behandeling Bekijk Zorg
Bron: nvn.nl


Login in om alle 182 betekenissen te bekijken