bouwvoorlichting.nl

Upvotes ontvangen151
Downvotes ontvangen175
Karma:-23 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (159)

1

34 Thumbs up   26 Thumbs down

mal


Model, vorm, formeel of patroon waarnaar iets wordt vervaardigd, een profiel wordt afgetekend of waarin een vorm wordt gemodelleerd.
Bron: bouwvoorlichting.nl

2

11 Thumbs up   18 Thumbs down

verband


Verbinding, samenvoeging van bouwdelen tot een onwrikbare, bij houtbouw ook wel enigszins minder vaste samenstelling. Ook: metselverband.
Bron: bouwvoorlichting.nl

3

10 Thumbs up   0 Thumbs down

amoveren


Slopen.
Bron: bouwvoorlichting.nl

4

8 Thumbs up   9 Thumbs down

constructief


In overeenstemming met, beantwoordend aan, de eisen van de constructie.
Bron: bouwvoorlichting.nl

5

7 Thumbs up   1 Thumbs down

aanzet


Geboorte of begin van een boog of van een gewelf; de eerste steen of laag boven de rechtstand, die al deel is van de kromming van de boog of de gewelfkap. Hieraan beantwoordt de aanzetvoeg, die onder een ongeveer rechte hoek op de druklijn van de boog komt te staan.
Bron: bouwvoorlichting.nl

6

6 Thumbs up   3 Thumbs down

rachel


Horizontale houten lat waaraan plafonds worden bevestigd.
Bron: bouwvoorlichting.nl

7

5 Thumbs up   6 Thumbs down

loket


1 - Klein afsluitbaar compartiment voorzien van een raampje of winkel, waardoor aan het publiek plaatsbewijzen, reisbiljetten of geldswaarden worden uitgereikt. 2 - Loden slab waarmee de naad tussen de muur of schoorsteen en een dakvlak waterdicht afgedekt wordt.
Bron: bouwvoorlichting.nl

8

5 Thumbs up   4 Thumbs down

fundering


Ondergrondse of althans verlaagd gelegen ondersteuning van een gebouw, waarop het fundament wordt opgetrokken. In hoofdzaak drieërlei: - fundering op staal, dat wil zeggen onmiddellijk op de voldoende harde bodem of op een hiervoor gespreide betonlaag. - roosterfundering, waarbij op de ongeroerde grond een roosterwerk van houten ribben en platen wo [..]
Bron: bouwvoorlichting.nl

9

5 Thumbs up   3 Thumbs down

aanslag


Gedeelte van de stijl en de dorpel, waartegen een deur of draaiend raam sluit en waarbij, meestal onder een rechte hoek, de sponning aansluit. De aanslaglijst heet naald.
Bron: bouwvoorlichting.nl

10

4 Thumbs up   5 Thumbs down

duimstok


Letterlijk: stok waarmee duimen worden gemeten, thans meetlat, meestal van 1 meter lengte, ca. 10 mm breed en 5 mm dik, door scharnieren opvouwbaar tot een lengte van 25 cm, gewoonlijk gemaakt van  palmhout. De beide kanten zijn voorzien van een maatverdeling volgens het metrieke stelsel, de smalle zijde is voorzien van maatverdeling in inches of i [..]
Bron: bouwvoorlichting.nl


Login in om alle 159 betekenissen te bekijken