Betekenis terp
Wat betekent terp? Hieronder vind je 11 betekenissen van het woord terp. Je kunt ook zelf een definitie van terp toevoegen.

1

13   11

terp


Terp is een Fries woord waarmee in Nederland kunstmatige heuvels worden aangeduid, die werden opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Deze vluchtheuvels veranderden vaak in woonheuvels, [..]
Bron: nl.wikipedia.org

2

3   3

terp


Terp: Een terp is een heuvel die is gemaakt door mensen, en om het land te beschermen tegen het hoge water, omdat de zeedpiegel blijft stijgen.
Lior - 12 mei 2019

3

10   12

terp


heuvel die beschermt is tegen hoog water, door bewoners zelf opgehoogd met grond en afval.
daliloush - 15 maart 2015

4

3   9

terp


Een kunstmatige heuvel. Doorgaans wordt dit woord gebruikt voor de kunstmatig opgeworpen heuvels in het noorden van het land, waarop veelal hele dorpen zijn gevestigd.
Bron: absolutefacts.nl

5

4   10

terp


Het woord terp betekent tegenwoordig, in Friesland, een door mensen opgeworpen heuvel ter bescherming tegen overstroming op een oeverwal. Echter betekent terp oorspronkelijk dorp, vergelijkbaar met oud-engels thorpe. Het woord terp heeft een betekenisverschuiving ondergaan. Er waren zoveel dorpen op dergelijke heuvels dat het synoniemen werden. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij het woord dijk. In delen van Friesland én Groningen is een diek ook een weg. Eerder werden terpen in Friesland, net als in Groningen, ward, werd, warf of wier genoemd.
Kees Postema - 28 oktober 2017

6

3   11

terp


kunstmatig, voortdurend opgehoogde heuvel om droge voeten voor mens en dier te houden voor steeds rijzende zeespiegel in onze zeekleigebieden.
Bron: collegenet.nl

7

3   12

terp


heuvel aangelegd tot wijkplaats bij overstroming, vaak permanent bewoond.
Bron: aquo.nl

8

3   12

terp


Ook: wierde. Een terp is een door mensen opgeworpen heuvel in een gebied dat aan periodieke overstromingen onderhevig is. De terp dient als woonplaats voor mens en dier.  Het onder water lopen va [..]
Bron: joostdevree.nl

9

2   11

terp


Een terp is een kunstmatige heuvel Een terp is van oorsprong een Fries woord en is een (kunstmatige) heuvel die wordt opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Het is dus eigenlijk een vlu [..]
Bron: wat-betekent.nl

10

2   11

terp


terp is een heuvel
dddhddhdhdfhdhd - 21 februari 2017

11

2   12

terp


Wierde
Bron: complete-encyclopedie.nl

Betekenis van terp toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Tero terpenen >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen