1 |
organoleptischMet het smaak-en reukzintuig uitgevoerd. Een organoleptische analyse is een analyse uitgevoerd door een proever. Men maakt in de wijnwereld onderscheid tussen chemische en organoleptische analyses. Bij chemische analyses wordt de chemische samenstelling van de wijn ontrafeld en vaak ook gekwantificeerd (concentraties bepaald). Bij organoleptische analyses wordt door middel van het proeven het karakter van de wijn beschreven. De proefnotities van een wijnschrijver of proever zijn dus organoleptische analyses. Het grootste probleem bij dit soort analyses is dat het heel moeilijk is om onder elke omstandigheid even betrouwbaar en nauwkeurig te proeven. Om dit te bereiken zijn alle professionele proefruimtes waar wijn organoleptisch wordt gekeurd of geanalyseerd, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een bepaald certificaat, zo ingericht dat de proevers zo weinig mogelijk storende en afleidende invloeden ondergaan. Bijna altijd zijn de ruimtes gelegen in een rustig deel van een gebouw, helder verlicht, zeer goed geventileerd, uitgerust met meerdere aparte proefcabines, voorzien van een spoelbakje met zuiver stromend water, waar de proevers zonder elkaar te storen kunnen proeven. De proevers kunnen daar zonder te worden afgeleid door rook, lawaai en storend licht hun werk zo goed mogelijk uitvoeren.
|
2 |
organoleptischDef.: hieronder verstaat men datgene wat men met de zintuigen (reuk, zicht) kan waarnemen. Toelichting: Het wordt onder ander gebruikt bij het veldwerk als een eerste beoordeling van mogelijk aanwezige bodemverontreinigingen.
|
3 |
organoleptischhieronder verstaat men datgene wat men met de zintuigen (reuk, zicht) kan waarnemen.
|
4 |
organoleptischwerking op een zintuig uitoefenend
De doktoren voerden een organoleptisch onderzoek uit bij de patiƫnt.
|
5 |
organoleptischHieronder verstaat men datgene wat men met de zintuigen (reuk, zicht) kan waarnemen. Het wordt onder ander gebruikt bij het veldwerk als een eerste beoordeling van mogelijk aanwezige bodemverontreinig [..]
|
6 |
organoleptischBij een organoleptische analyse worden, door middel van proeven, wijnen beschreven. Deze term wordt gebruikt ter onderscheid van de chemische wijnanalyses.
|
<< transcriptie | Pandemonium >> |