Betekenis anxiety
Wat betekent anxiety? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord anxiety. Je kunt ook zelf een definitie van anxiety toevoegen.

1

13   1

anxiety


Anxiety is een Engels woord, dat vertaald kan worden als "angst", "stress", "nervositeit" of "opwinding".

In tegenstelling tot het Nederlandse equivalent "angst", kan "anxiety" ook een positieve betekenis hebben: de hoopvolle, verwachtingsvolle nervositeit die men voelt in aanleiding naar een gebeurtenis waar men lang naar heeft uitgekeken.

Meestal heeft "anxiety" echter een negatieve betekenis. Het gaat om een negatieve emotie, die voortkomt uit het een menselijk overlevingsmechanisme. Angstgevoelens helpen ons om het hoofd te bieden aan situaties of gebeurtenissen die (levens-)bedreigend zijn.

Enerzijds kunnen angstgevoelens ervoor zorgen dat we instinctief aanvoelen wanneer een iets niet veilig is, zodat we de bedreiging kunnen vermijden; we voelen namelijk al angst zodra we aan de bedreiging denken.

Anderzijds zet angst ook een heel proces in de hersenen in gang: de vecht-of-vluchtreactie. Je lichaam en hersenen worden daarbij klaargemaakt om zo snel mogelijk weg te vluchten van een bedreiging, of ertegen te vechten. Angstige mensen hebben daarom ook meer kracht, meer uithouding en een betere concentratie dan wanneer men zich in een rustige toestand bevindt.

Wanneer iemand zich voortdurend angstig voelt, zelfs wanneer hij in een niet-bedreigende omgeving is, en daar hinder van ondervindt (bv. bepaalde plekken of mensen gaan vermijden), dan kan men van een angststoornis spreken.


Veel mensen ervaren intense angst als ze een grote spin zien; waarschijnlijk is deze angst geconditioneerd omdat mensen vroeger, toen ze nog in de wilde natuur leefden, te maken kregen met giftige en gevaarlijke spinnen. We hebben dus geleerd om angst te voelen voor spinnen.
martijnver - 4 november 2018

2

2   1

anxiety


Anxiety is een vorm van angst die we harder ervaren wanneer we meestal een traumatiserende of heel moeilijke ervaring hebben meegemaakt. Sommige mensen kunnen er makkelijk mee leven en sommige weer moeilijker, je kan ook naar een psycholoog gaan om wat te praten over wat je voelt. Het is mogelijk om medicatie te krijgen als men ziet dat het echt nodig is. Het is niet omdat je soms grote angst ervaart dat je anxiety hebt, dat zijn 2 verschillende dingen. Anxiety komt ook vaak voor in het geval van depressie. In dit geval is het beter om naar een psycholoog te gaan om mentale steun te krijgen omdat het moeilijk is om er alleen uit te geraken.
Madison - 17 juli 2020

3

0   1

anxiety


Angst is het gevoel dat opkomt wanneer het doodsbesef geactualiseerd wordt. Het doodsbesef zelf is intrinsiek aanwezig in het leven, want het is de keerzijde van de levensdrift. Dat het angstgevoel niet direct gekoppeld wordt aan het doodbesef, komt omdat de actualisering ervan meestal via een trigger plaatsvindt, zoals vliegen, hoogte, een grote ruimte, etc.
Fons Tel - 19 januari 2021

4

1   4

anxiety


bezorgdheid
Bron: nl.wiktionary.org


Betekenis van anxiety toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< anglosassone espanto >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen