Betekenis nederig
Wat betekent nederig? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord nederig. Je kunt ook zelf een definitie van nederig toevoegen.

1

18 Thumbs up   14 Thumbs down

nederig


een onderdanige houding aannemend Hij maakte een buiging als een nederige dienaar.
Bron: nl.wiktionary.org

2

0 Thumbs up   1 Thumbs down

nederig


bescheiden, onderdanig en niet op de voorgrond..................................................................
... - 11 december 2022

3

11 Thumbs up   12 Thumbs down

nederig


Nederig, bn. en bijw. (-er, -st), laag bij den grond; (fig.) bescheiden, zedig, ootmoedig; (fig.) slecht, laag, gemeen. *-HEID, v. gmv. bescheidenheid, ootmoed; (fig.) laagheid.
Bron: dbnl.org

4

13 Thumbs up   15 Thumbs down

nederig


bijvoeglijk naamwoord - wie zich niet op de voorgrond plaats [..]
Bron: www.muiswerk.nl

5

12 Thumbs up   15 Thumbs down

nederig


Bescheiden of ondergeschikt zijn. Een persoon die nederig is zal bovenal dienend zijn aan een ander: zal een andere persoon voorop stellen en deze assisteren. Het is echter niet hetzelfde als “slaafs”. Een nederige persoon is vrij en mag zelf beslissen wat deze doet of zegt. Een huis dat nederig is bevat géén overbodige luxe maar het is nu ook weer niet extreem beperkt. Alleen het belangrijkste is aanwezig zonder dat daarbij gekozen wordt voor dure merken of juist hele eenvoudige oplossingen. Zolang het doet wat het moet doen, is het goed. Het prijskaartje of de uistraling is niet belangrijk.
Guy Oldenkotte - 18 september 2017

6

8 Thumbs up   13 Thumbs down

nederig


Het woord heeft meerdere betekenissen, maar betekent vooral onderdanig of bescheiden. Een nederig persoon zal anderen voorop stellen, zal zich niet verheven voelen boven anderen en is meegaand met anderen. Het moet zeker niet gezien worden als iets slaafs, want een nederig persoon heeft zeker wel een eigen mening en wil! Het kan ook iets zeggen over de leefstijl van iemand, dat iemand een nederig en bescheiden bestaan leeft, zonder al te veel luxe maar meer vanuit de basis. Met beide benen op de grond dus. Nederig komt van het woord humilitas uit het Latijn en dat komt van humus, aarde, vandaan.
syl123 - 21 september 2017

<< nedergesoncken nederigheid >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen