Betekenis Plichtethiek
Wat betekent Plichtethiek? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Plichtethiek. Je kunt ook zelf een definitie van Plichtethiek toevoegen.

1

77 Thumbs up   68 Thumbs down

Plichtethiek


In de plichtethiek kijk je naar de bedoeling van de mensen die de handeling uitvoerden; wat waren ze van plan toen ze handelden? Een goede handeling = een handeling die wordt gedaan met goede bedoelingen. Binnen de plichtethiek is het toepassen van de gulden regel een manier om er achter te komen wat goed handelen is. Deze ‘gulden regel’ vind je binnen verschillende culturen en ook godsdiensten. Het gaat erom dat je anderen zo behandelt, als je zelf ook graag behandeld wordt. Dus: Heb jij graag dat mensen je slaan? Of dat mensen tegen je liegen? Nee? Sla dan ook geen andere mensen en lieg dan ook niet. Zo kun je veel morele vragen beantwoorden. Dit principe noemt men ‘de gulden regel’, ofwel de gouden regel. Hoe werkt de regel precies?
Eigenlijk zet je 3 stappen:
1. Bij de gulden regel redeneer je vanuit je zelf. Je vraagt jezelf af wat je wel en niet fijn vindt, wat je zelf wil en niet wilt. Zo kun je jezelf afvragen: ‘vind ik het fijn als anderen tegen mij liegen’. Je komt dan tot de conclusie dat je dat niet wilt.
2. Vervolgens zet je de stap van jezelf naar de ander. Als ik dat vervelend vind, mag ik ervan uitgaan dat ook een ander dat vervelend zal vinden. Een ander vindt het dus ook niet fijn als je tegen hem of haar liegt.
3. Dat een ander iets fijn vindt of juist niet, bepaalt wat je zult doen. Je neemt het besluit niet te liegen. In de derde stap gaat het dus om hoe je je hoort gedragen.
Sannerien - 11 oktober 2012

2

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Plichtethiek


plichtethiek zegt dat alles wat je doet moet voldoen aan de volgende twee regels
1. je behandeld niemand als middel tot doel dus ook jezelf niet
2. kan ik van iedereen hopen/verwachten dat ze dit zouden doen(soort van de gulden regel)
Feije Groevenier - 27 maart 2023

<< plichten plicotomie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen