Betekenis paranoïde
Wat betekent paranoïde? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord paranoïde. Je kunt ook zelf een definitie van paranoïde toevoegen.

1

3 Thumbs up   0 Thumbs down

paranoïde


Iemand die paranoïde is, is achterdochtig, heeft het gevoel dat hij voortdurend bekeken, afgeluisterd en belaagd wordt.

De paranoïde persoon zal vaak allerlei complottheorieën hebben en willekeurige gebeurtenissen in zijn leefomgeving aan elkaar linken en als signalen beschouwen (zgn. 'magisch denken', geloven in een niet-bestaande link tussen de eigen gedachten en de buitenwereld).

Paranoïde gedachten hebben een sterk negatieve inslag; het gaat niet op prettige fantasieën, maar om het (verkeerdelijk) interpreteren van prikkels als tekenen van een nakend gevaar of een dreiging.


Iemand die een psychose doormaakt, zal daarbij vaak paranoïde worden en om die reden weinig of geen vertrouwen hebben in artsen of hulpverleners.
martijnver - 22 oktober 2018

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

paranoïde


1. met betrekking tot het optreden van een waansysteem 2. uitermate achterdochtig, wantrouwend, rancuneus en het niet kunnen verdragen van kritiek
Bron: www.dokterdokter.nl

3

0 Thumbs up   0 Thumbs down

paranoïde


Paranoide personen zijn ook zieke personen, die in hun omgeving veel haten schelden en ruzie zoeken met hun omgeving, een scheldmond zonder echte aanleiding en dan later poeslief contact en liefde zoeken met omgeving alsof er niets is gebeurd, om hun zieke geest te voeden, en te troetelen een psychopatische gestoord vrouw/ man die in waan leeft en geniet.
Chefara - 31 oktober 2022

<< paranoia parallel >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen