Betekenis batik
Wat betekent batik? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord batik. Je kunt ook zelf een definitie van batik toevoegen.

1

1   0

batik


Batik is een traditionele stofdruktechniek uit Aziƫ, bij ons vooral bekend uit indonesiƫ. Met een stempel of met een gietkannetje worden er met hete was patronen gemaakt op een doek. De doek wordt g [..]
Bron: alternatiefkostuum.nl

2

1   0

batik


(engels: batik) Uitsparingstechniek toegepast op leder, perkament of weefsels, maar niet op draden, waarbij was als beschermlaag wordt gebruikt.
Bron: aat-ned.nl

3

0   0

batik


Het woord "Batik" is afgeleid van het Javaanse woord "Nitik" wat "punt" betekent. Het Batik proces houd in dat er op een doek (bijen)was wordt aangebracht die tijdens het verven de verf blokkeerd. Als alternatief voor was kan ook parafine gebruikt worden. Batik kan zowel op stof als op hout worden aangebracht.

Het aanbrengen van de was kan op verschillende manieren:

Met de "Canting Tulis", een soort pen waar op een reservoir zit. De hete was geschept zodat er patronen of figuren op de stof aangebracht kan worden. Deze Batik vorm is erg tijdrovend om te maken maar levert doorgaans wel de beste kwaliteit op. Het zal duidelijk zijn dat deze vorm (afhankelijk van de maker) ook het meest kostbare is.
Met de "Canting Cap". Dit is een stempel met het gewenste batik patroon, meestal van metaal gemaakt. De stempel wordt in de hete was gedoopt en op de doek gedrukt.
Gemixte vormen komen ook voor. Hierbij wordt meestal eerst de Stempel methode toegepast en daarna verder met de hand bewerkt middels de 'Canting tulis'.
"printing batik", Machinaal gedrukte batik. Een process waarbij verf op een doek wordt gedrukt en er geen was meer wordt gebruikt.
Bron: DBatik.net
Luc Busch - 6 augustus 2020


Betekenis van batik toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< bathythermografen bats >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen